Zamknij

Ważne: Strona wykorzystuje pliki cookies.

Używamy informacji zapisanych za pomocą cookies i podobnych technologii m.in. w celach reklamowych i statystycznych oraz w celu dostosowania serwisu do indywidualnych potrzeb użytkowników. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu końcowym. Możecie Państwo dokonać w każdym czasie zmiany ustawień dotyczących cookies. Więcej informacji można znaleźć w naszej "Polityce Cookies".

REGULAMIN | KONCESJA | KRS | RACHUNEK BANKOWY
nr pozwolenia na prowadzenie apteki internetowej:
ŚŒIWIF.KA-8240-165/03/30/05-ZM
Nie pamiętam hasła

PRZESYŁKI DOSTARCZA
Poltraf
Zakupy płatne przelewem
  • Koszt: 19,99 zł
  • Zakupy powyżej 250 zł: 0,00 zł
Zakupy pobraniowe
  • Koszt: 24,99 zł
  • Zakupy powyżej 300 zł: 14,99 zł
  • Zakupy powyzej 600 zł: 0,00 zł
Zapisz się do newslettera, wpisując poniżej swój adres e-mail:
Porady

Dieta dla zapracowanych?
RACHUNEK SUMIENIA

Brak czasu i zapracowanie to wygodne tłumaczenie, które wielu osobom przynosi wewnętrzne rozgrzeszenie.
Zagłuszyć sumienie jest dość łatwo, z nadmiarem kilogramów natomiast żyje się bardzo trudno.
A przecież wystarczy tylko zmienić dotychczasowe nawyki.
Jeśli uważasz, że sobie nie poradzisz, skorzystaj z pomocy dietetyka, który indywidualnie ułoży ci dietę dostosowaną do twoich potrzeb i charakteru pracy.

STYL ŻYCIA DO NAPRAWY

Przede wszystkim : stop z jedzeniem w barach, koniec z fast foodem
i kuchnią chińską. Batoniki i litry kawy też na razie odkładamy na bok.
Potrawy serwowane w barach szybkiej obsługi zawierają dużo glutaminianu sodu, wzmacniacza smaku i zapachu, który z produktów niskiej jakości wyczarowuje wspaniałą potrawę i oszukuje nasze kubki smakowe.
Higiena przygotowania dań oraz jakość używanych surowców odbiegają tam często od norm obowiązujących w gastronomii.
Mięso bywa kilkakrotnie rozmrażane, a olej używany do smażenia wykorzystuje się wielokrotnie.
Wówczas pływające w nim-szkodliwe dla naszego organizmu-związki przemian tłuszczowych wnikają do panierki, z którą trafiają do żołądka.

A przecież posiłek powinien być dobrze i dokładnie pogryziony, aby enzymy trawienne miały łatwiejszy dostęp do składników odżywczych.

Jedzenie w pośpiechu prowadzi też do wydzielania hormonu stresu-kortyzolu, który sprzyja odkładaniu tkanki tłuszczowej w pasie brzusznym. Nie warto więc się spieszyć. Jedzenie to nie tylko potrzeba fizjologiczna, to także kulinarne misterium.

MNIEJ , A CZĘSTO

Dobra zasada to spożywać 4-5 posiłków w ciągu dnia. Zapewne w tym miejscu złapiesz się za głowę: jak ja dam radę w pracy siadać tyle razy do stołu.
Otóż posiłkiem nie musi być wcale obiad dwudaniowy. Jest nim też jogurt z płatkami, baton z ziarnem, czy garść suszonych owoców, spożyta na drugie śniadanie albo podwieczorek.
Rozkład dnia powinien uwzględniać pięć posiłków:
I i II śniadanie, obiad, podwieczorek, oraz kolację.
Chodzi o to aby jeść w odstępach 3-4 godzinnych.
Głodzenie się przez cały dzień powoduje, że wieczorem organizm głośno upomina się o należną porcję energii.
Wiele osób zasiada do obfitej kolacji i pochłania mnóstwo kalorii.
Rozłożenie posiłków na kilka w ciągu dnia pozwala utrzymać stały poziom glukozy we krwi. Nie grożą nam więc napady głodu. Poza tym jedzenie częściej mniejszych porcji ułatwia lepsze wykorzystanie białka z diety. Chronimy w ten sposób mięśnie przed utratą siły i sprawności.

NA SŁUŻBOWYM LUNCHU

Stałym elementem pracy zawodowej wielu osób są spotkania , lunche i przyjęcia. Co wtedy jeść , aby zachować zdrowie? Najbezpieczniejsze  wydają się całe porcje mięsa lub ryby , ale bez sosów i panierek, bo takie już dietetycznymi nie są. Do takiego dania najlepiej wybierać dodatki kaszy , ryżu , czy makaronu , także bez sosów. Lepiej samodzielnie polać danie oliwą. Na talerzu nie może zabraknąć sałaty zielonej czy gotowej surówki, której podstawą są surowe warzywa. Skoro już wiemy co wybierać, zostaje jeszcze sprawa alkoholu. Nie ma co ukrywać, że alkohol to sporo kalorii, a zwykle na jednym kieliszku toastu się nie kończy. Poza tym alkohol szybko ulega przetworzeniu na energię i spożyty po nim posiłek zostaje zmagazynowany w organizmie. Dlatego zdecydowanie lepiej do obiadu popijać wodę mineralną lub soki ze świeżo wyciskanych owoców.

MĄDRE WYBORY

Dokonując wyboru produktów spożywczych należy zachować umiar i rozsądek. Nieprawda, że produktu light można zjeść dwa razy więcej.
Do sklepu warto udać się z przygotowaną listą zakupów.
Co na niej powinno się znaleźć?
Chudy nabiał, jaja, chude mięso i wędlina. Pieczywo razowe , pełnoziarniste makarony , ciemny ryż. Oliwa z oliwek i ryby. Ale przede wszystkim mnóstwo warzyw i owoców. Przed wyjściem do pracy koniecznie powinniśmy zjeść śniadanie, choćby mały jogurt. Nie wolno ruszać z domu z pustym żołądkiem, bo glukoza wówczas bardzo spada i sięgamy po słodycze. Do pracy wolno zabrać kanapkę z pełnoziarnistego chleba, jogurt z ziarnem, surówkę warzywną, sałatkę owocową.
W chwilach słabości może pomóc baton wieloziarnisty z suszonymi owocami. W czasie lunchu można zjeść w barze, ale nie pizzę czy zupkę chińską, tylko porcję chudego mięsa z kaszą i surówką. Takie danie na pewno zagwarantuje wydajną pracę intelektualną i siłę psychiczną na kilka najbliższych godzin.



___________________________________
Księgarnia Moda Na Zdrowie